Prazdroj výrazne znížil emisie vo výrobe. Pomáha aj za bránami pivovarov
Plzeňský Prazdroj dokázal vďaka desiatkam nových technológií a vylepšení za posledných päť rokov znížiť emisie vo výrobe takmer o polovicu.
Jeho pivovary na Slovensku a v Česku tak produkujú už len 13 % emisií z celého hodnotového reťazca, zatiaľ čo zvyšná časť skleníkových plynov vzniká napríklad v doprave, pri chladení piva v reštauráciách alebo výrobe obalov. Prazdroj preto okrem investícií do vlastných šetrnejších riešení podporuje aj úsporné projekty pre svojich partnerov v poľnohospodárstve či v gastronómii. Celý rozsah environmentálnych aktivít Plzeňského Prazdroja približuje Správa o udržateľnosti za rok 2024, pričom jeho minuloročný report získal prestížne ocenenie – prvé miesto v súťaži ESG Awards magazínu Forbes Slovensko.
Celkové emisie vo výrobe v rámci Scope 1 a Scope 2 znížil Prazdroj od roku 2019 už o 46 %. Zatiaľ čo ešte v roku 2019 jeho pivovary produkovali 19 % všetkých emisií CO₂ z celého hodnotového reťazca, v roku 2024 to bolo už len 13 %.
„Zameriavame sa na znižovanie dopadu nášho podnikania na životné prostredie, na čo priamo nadväzujú desiatky konkrétnych projektov. Investujeme do obnoviteľných zdrojov energie, znižujeme spotrebu vody vo výrobe, inovujeme stáčacie linky a prechádzame na plne automatizované sklady. Udržateľnosť jednoducho chápeme ako spôsob myslenia, ktorý sa premieta do všetkých oblastí nášho podnikania – od nákupu surovín a výberu technológií v pivovaroch, cez plánovanie a dopravu, až po obaly. Pivo je prírodný nápoj a práve preto cítime zodpovednosť za ochranu prírodných zdrojov a znižovanie nášho dopadu na klímu,“ uvádza Jakub Zaoral, manažér udržateľnosti Plzeňského Prazdroja.
Energia, voda, obaly
V aktuálnej nefinančnej Správe o udržateľnosti Prazdroj opisuje svoj pokrok pri napĺňaní stratégie „Na budúcnosť! 2030!“. Správa, ktorú Prazdroj vydal na Slovensku už deviatykrát, predstavuje v 12 kapitolách hlavné ukazovatele naprieč všetkými piliermi ESG. Prináša však aj detailné informácie o jednotlivých pivovaroch na Slovenku a v Českej republike, o konkrétnych zdrojoch emisií a približuje i kľúčové environmentálne projekty.
V minulom roku smeroval Prazdroj významné investície do fotovoltiky, ktorú inštaloval vo všetkých svojich pivovaroch. Pivovar Šariš sa dokonca stal pivovarom, ktorý vyrába pivo zo slnka. Každoročne tak pivovar ušetrí 1 386 ton oxidu uhličitého v podobe emisií. Významnou investíciou s pozitívnym vplyvom na životné prostredie bola na Slovensku aj rekonštrukcia varne Pivovaru Šariš, ktorej cieľom je znížiť tepelné straty a spotrebu energie počas výroby piva. Nová technológia priniesla 4 % úsporu tepla, 2 % úsporu vody a pomáha znížiť emisie CO₂ až o 128 ton ročne.
„Vlani sme pokračovali aj v šetrnom hospodárení s vodou. Vďaka našim dlhodobým opatreniam na úsporu vody sme dokázali znížiť jej spotrebu na 2,79 litra vody na jeden liter piva, zatiaľ čo ešte v roku 2012 to bolo 3,6 litra. Svetový priemer je pritom vyšší – až 4–5 litrov vody na jeden liter vyrobeného piva,“ vysvetľuje Jakub Zaoral.
Od semienka po pohár
Vo svojej Správe o udržateľnosti Prazdroj tiež ukazuje pomer emisií pripadajúcich na celý jeho hodnotový reťazec. Oblasť poľnohospodárstva a surovín vlani vyprodukovala 7 % emisií, spracovanie surovín 6 %. Najväčší podiel pripadal na obaly, a to 27 % emisií, nasledovaný chladením piva v podnikoch, reštauráciách a obchodoch s 21 %. Doprava a logistika tvorila 15 % podiel, zatiaľ čo investície a nákup služieb generovali 8 % emisií. Na emisie spojené s výrobou piva v pivovaroch – nielen na jeho varenie, fermentáciu, zrenie či plnenie, ale aj emisie spojené s nákupom položiek potrebných na jeho výrobu, napr. emisie zo spotreby vody, emisie spojené s prepravou palív do pivovarov – pripadá celkovo len 16 % emisií z celého hodnotového reťazca.
„Je pre nás dôležité spolupracovať s partnermi a vedeckými inštitúciami na aktivitách aj mimo našich pivovarov. Náš projekt „Smart výčap“ reálne pomáha majiteľom reštaurácií znižovať spotrebu vody a energií vo výčapoch a hľadá ďalšie riešenia pre ich úspory. V rámci projektu „Pre jačmeň“ spoločne s farmármi hľadáme cesty, ako s využitím princípov agrolesníctva zvýšiť odolnosť jačmeňa voči nepriaznivým podmienkam a zároveň prispieť k lepšej predvídateľnosti úrody sladovníckeho jačmeňa, kľúčovej suroviny pre výrobu piva, ktorú ohrozuje klimatická zmena,“ vysvetľuje Jakub Zaoral.
Graficky aj obsahovo Správu o udržateľnosti pre Prazdroj opäť spracovala agentúra Boomerang Communication. Správa sa riadi medzinárodnými štandardmi GRI (Global Reporting Initiative) a čiastočne reflektuje aj európske štandardy ESRS (European Sustainability Reporting Standards) podľa smernice CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Prešla navyše nezávislým externým auditom v spoločnosti Forvis Mazars v súlade so štandardmi ISAE 3000.
Celá Správa o udržateľnosti Plzeňského Prazdroja za rok 2024 je dostupná na webe Správa o udržateľnosti – Prazdroj.
Podobné články
IKEA a Teklan prinášajú svetlo a zvuk v podobe pestrofarebných dizajnových kúskov
Polovica Európanov prichádza o dôležité momenty kvôli foteniu. Galaxy AI to mení
Keď sa deti neodsťahujú od rodičov: Je „mamahotel“ na Slovensku nutnosť alebo voľba?
Leapmotor B10 získal v prestížnom hodnotení bezpečnosti Euro NCAP 5 hviezdičiek