Prazdroj výrazne znížil emisie vo výrobe. Pomáha aj za bránami pivovarov
4m čítanie

Prazdroj výrazne znížil emisie vo výrobe. Pomáha aj za bránami pivovarov

Plzeňský Prazdroj dokázal vďaka desiatkam nových technológií a vylepšení za posledných päť rokov znížiť emisie vo výrobe takmer o polovicu.

Jeho pivovary na Slovensku a v Česku tak produkujú už len 13 % emisií z celého hodnotového reťazca, zatiaľ čo zvyšná časť skleníkových plynov vzniká napríklad v doprave, pri chladení piva v reštauráciách alebo výrobe obalov. Prazdroj preto okrem investícií do vlastných šetrnejších riešení podporuje aj úsporné projekty pre svojich partnerov v poľnohospodárstve či v gastronómii. Celý rozsah environmentálnych aktivít Plzeňského Prazdroja približuje Správa o udržateľnosti za rok 2024, pričom jeho minuloročný report získal prestížne ocenenie – prvé miesto v súťaži ESG Awards magazínu Forbes Slovensko.

Celkové emisie vo výrobe v rámci Scope 1 a Scope 2 znížil Prazdroj od roku 2019  už o 46 %. Zatiaľ čo ešte v roku 2019 jeho pivovary produkovali 19 % všetkých emisií CO₂ z celého hodnotového reťazca, v roku 2024 to bolo už len 13 %.

„Zameriavame sa na znižovanie dopadu nášho podnikania na životné prostredie, na čo priamo nadväzujú desiatky konkrétnych projektov. Investujeme do obnoviteľných zdrojov energie, znižujeme spotrebu vody vo výrobe, inovujeme stáčacie linky a prechádzame na plne automatizované sklady. Udržateľnosť jednoducho chápeme ako spôsob myslenia, ktorý sa premieta do všetkých oblastí nášho podnikania – od nákupu surovín a výberu technológií v pivovaroch, cez plánovanie a dopravu, až po obaly. Pivo je prírodný nápoj a práve preto cítime zodpovednosť za ochranu prírodných zdrojov a znižovanie nášho dopadu na klímu,“ uvádza Jakub Zaoral, manažér udržateľnosti Plzeňského Prazdroja.

Energia, voda, obaly

V aktuálnej nefinančnej Správe o udržateľnosti Prazdroj opisuje svoj pokrok pri napĺňaní stratégie „Na budúcnosť! 2030!“. Správa, ktorú Prazdroj vydal na Slovensku už deviatykrát, predstavuje v 12 kapitolách hlavné ukazovatele naprieč všetkými piliermi ESG. Prináša však aj detailné informácie o jednotlivých pivovaroch na Slovenku a v Českej republike, o konkrétnych zdrojoch emisií a približuje i kľúčové environmentálne projekty.

V minulom roku smeroval Prazdroj významné investície do fotovoltiky, ktorú inštaloval vo všetkých svojich pivovaroch. Pivovar Šariš sa dokonca stal pivovarom, ktorý vyrába pivo zo slnka. Každoročne tak pivovar ušetrí 1 386 ton oxidu uhličitého v podobe emisií. Významnou investíciou s pozitívnym vplyvom na životné prostredie bola na Slovensku aj rekonštrukcia varne Pivovaru Šariš, ktorej cieľom je znížiť tepelné straty a spotrebu energie počas výroby piva. Nová technológia priniesla  4 % úsporu tepla, 2 % úsporu vody a pomáha  znížiť emisie CO₂ až o 128 ton ročne.

„Vlani sme pokračovali aj v šetrnom hospodárení s vodou. Vďaka našim dlhodobým opatreniam na úsporu vody sme dokázali znížiť jej spotrebu na 2,79 litra vody na jeden liter piva, zatiaľ čo ešte v roku 2012 to bolo 3,6 litra. Svetový priemer je pritom vyšší – až 4–5 litrov vody na jeden liter vyrobeného piva,“ vysvetľuje Jakub Zaoral.

Od semienka po pohár

Vo svojej Správe o udržateľnosti Prazdroj tiež ukazuje pomer emisií pripadajúcich na celý jeho hodnotový reťazec. Oblasť poľnohospodárstva a surovín vlani vyprodukovala 7 % emisií, spracovanie surovín 6 %. Najväčší podiel pripadal na obaly, a to 27 % emisií, nasledovaný chladením piva v podnikoch, reštauráciách a obchodoch s 21 %. Doprava a logistika tvorila 15 % podiel, zatiaľ čo investície a nákup služieb generovali 8 % emisií. Na emisie spojené s výrobou piva v pivovaroch – nielen na jeho varenie, fermentáciu, zrenie či plnenie, ale aj emisie spojené s nákupom položiek potrebných na jeho výrobu, napr. emisie zo spotreby vody, emisie spojené s prepravou palív do pivovarov – pripadá celkovo len 16 % emisií z celého hodnotového reťazca.

„Je pre nás dôležité spolupracovať s partnermi a vedeckými inštitúciami na aktivitách aj mimo našich pivovarov. Náš projekt „Smart výčap“ reálne pomáha majiteľom reštaurácií znižovať spotrebu vody a energií vo výčapoch a hľadá ďalšie riešenia pre ich úspory. V rámci projektu „Pre jačmeň“ spoločne s farmármi hľadáme cesty, ako s využitím princípov agrolesníctva zvýšiť odolnosť jačmeňa voči nepriaznivým podmienkam a zároveň prispieť k lepšej predvídateľnosti úrody sladovníckeho jačmeňa, kľúčovej suroviny pre výrobu piva, ktorú ohrozuje klimatická zmena,“ vysvetľuje Jakub Zaoral.

Graficky aj obsahovo Správu o udržateľnosti pre Prazdroj opäť spracovala agentúra Boomerang Communication. Správa sa riadi medzinárodnými štandardmi GRI (Global Reporting Initiative) a čiastočne reflektuje aj európske štandardy ESRS (European Sustainability Reporting Standards) podľa smernice CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Prešla navyše nezávislým externým auditom v spoločnosti Forvis Mazars v súlade so štandardmi ISAE 3000.

Celá Správa o udržateľnosti Plzeňského Prazdroja za rok 2024 je dostupná na webe Správa o udržateľnosti – Prazdroj.